donderdag 16 februari 2012

14 daagse camperreis Wijnlanden en Tuinroute (reisnr. R 140)

Een rondreis met uw eigen camper en vooraf gereserveerde kampeerplaatsen is een ontspannen manier om door Zuid Afrika te reizen. Wij hebben voor u een mooie route gemaakt die u in een relatieve korte tijd laat kennismaken met de vele kanten van dit fascinerende land. Wilt u Kaapstad, de Kaapse Wijnlanden, de Tuinroute en de beroemde R62 komen proeven, dan hoeft u alleen nog maar snel te komen, te rijden en te genieten! Deze reis zal zeker naar meer gaan smaken!

Dag 1: Simon's Town/Oatlands Holiday Village/Camping 1 nacht.
Komt u tussen 8 en 9 uur naar het depot in Kaapstad waar u uw camper kunt ophalen en nadat alle papierwerk geregeld is en u alle instructies heeft gekregen, kunt u op pad. Uw kampeervakantie kan beginnen. Welkom in Zuid Afrika!



Uw reis begint in een van de leukste steden van het Zuidelijk halfrond, Kaapstad. De ligging is spectaculair aan de voet van de Tafelberg met uitzicht over zee. Uw eerste camping in Simon's Town is een goede uitvalsbasis om de stad en het Kaaps schiereiland met Kaap de Goede Hoop te verkennen. Geen nood als u te weinig tijd hebt want aan het einde van deze trip komt u weer terug naar deze accommodatie.

Aangezien u in Kaapstad start, kunt u wellicht al wat van deze stad gaan proeven voordat u naar Simon's Town rijdt maar vergeet niet dat u aan het einde van deze reis hier weer terug naar toe komt. Er zijn zoveel dingen te doen in Kaapstad en omgeving. Spring op de 'hop on/hop off' bus om op een relaxte manier u door Kaapstad en/of omgeving te laten leiden en uit te stappen waar u wilt.

Denkt u bijvoorbeeld aan: een bezoek aan Robben Eiland (boek deze trip van te voren aub) waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten, bezoek aan de Tafelberg (aangeraden wordt om dit vroeg te doen in verband met het 'tafelkleed' wat er in de middag op komt te liggen). Ga winkelen of bezoek het aquarium in de V&A Waterfront, test de Maleise keuken in de Bo Kaap, bezoek het kasteel of slenter door de straten van downtown Kaapstad. Bezoek de Kirstenbosch Botanische tuinen, waar u kunt genieten van de unieke Zuid Afrikaanse flora. Of u kunt de dag afsluiten met een cocktail in het populaire en trendy Camps Bay waar u kunt genieten van de zonsondergang.

U verblijft uw eerste nacht in de Oatlands Holiday Village in de historische plaats, Simon's Town vanwaar u vele dagtrips kunt maken. Na een lange dag kunt u in de pub of zwembad duiken. In Simon's Town kunt u heerlijk verse 'fish and chips' in de haven eten en de Royal Navy museum bezoeken. Wilt u de Afrikaanse pinguins gaan ontmoeten, ga dan naar Boulders Beach net buiten Simon's Town wat een van de drie broedkolonies in Zuid Afrika is. Denk eraan om via de beroemde Chapman's Peak Drive richting Simon's Town te rijden, dit is een van de landschappelijk mooiste routes ter wereld.

Dag 2-3: Franschhoek/De Hollandsche Molen/Camping 2 nachten
Vandaag gaat u de prachtige Kaapse wijnlanden verkennen. Het zal een mooie rit worden langs steile rotswanden, slingerende wegen die de talloze inhammen verbinden en brede zandstranden, dorpen en vissershaventjes die als kralen aan de ketting langs de kusten liggen. Rij langs de kust van de Valsbaai via de leuke dorpjes Clovelly, Kalk Bay (met haar oude vissershaven en kunstenaarswinkeltjes), St. James richting Muizenberg. Hierna blijft u parallel aan het strand en volgt deze indrukwekkende kustweg via de achterkant van de township Khayelitsha ('nieuw thuis') en komt u op deze manier terug op de snelweg (N2) of blijf de R310 volgen richting Stellenbosch waar u bij de wijnboerderij Spier even kunt bijkomen en tevens van hun faciliteiten kunt genieten.

Zuidafrikaanse wijn en Stellenbosch, hart van de wijnstreek, horen bijna onafscheidelijk bij elkaar. Van oudsher wordt het wijngebied (Winelands) daarom gevormd door Stellenbosch, Paarl en Franschoek. Het internationale succes van deze wijnen heeft de laatste jaren meer en meer wijnboerderijen op de kaart gezet die niet alleen binnen de grenzen van de drie dorpen vielen. Neem de tijd om wat wijnboerderijen te bezoeken, wijn te proeven en wellicht heerlijk te picknicken in deze indrukwekkende omgeving.

Stellenbosch is een van de oudste koloniale dorpen van Zuid Afrika en is een must voor diegene die houden van de typische Kaaps-Hollandse architectuur. Naast cultuur vindt u hier talloze restaurantjes, barretjes en winkels. Doordat een van de grootste universiteiten van Zuid Afrika zich in deze stad bevind, heerst er een gemoedelijke sfeer. Het is zeker een bezoek waard.

U kunt via de imponerende Helshoogte route naar Franschhoek rijden. Heeft u onderweg zin in koffie (en/of wijn), rij dan binnen bij het prachtige Zorgvliet Wine Estate of kies een van de andere wijnboerderijen die er allemaal even uitnodigend bij liggen. U kunt uiteraard ook een dag uw camper laten rusten en een wijntour boeken via ons zodat u heerlijk aan de proeverijen mee kunt doen.

U komende twee nachten zult u doorbrengen in De Hollandsche Molen in de vallei van Franschhoek. In dit gezellige familie oase resort kunt u uw camper op het gras parkeren en even heerlijk bijkomen bij het zwembad voordat u Franschhoek gaat verkennen. Voor bourgondisch genieten in de wijnstreek is Franschhoek 'the-place-to-be'. Gelegen in een vallei en omringd door bergen is Franschhoek uitgegroeid tot de culinaire hoofdstad van Zuid Afrika. De hoofdstraat van dit knusse dorp is ook nog eens vol met restaurantjes, winkeltjes en terrasjes.

Dag 4: Montagu/De Bos Guest Farm/Camping 1 nacht
Een paar verschillende routes leiden u richting Montagu met als beroemdste de Route 62, een van de mooiste routes van de Westkaap. De weg leidt u van de vruchtbare wijnvelden langzamerhand naar de drogere delen van de kleine Karoo. Onderweg zijn talloze excursies om te maken en leuke dorpjes om te bezoeken, zoals Worcester, Robertson, McGregor en al uitkomend in Montagu.

Worcester ligt in een weelderige vallei van de Breede Rivier en heeft een stijlvolle Kaaps-Hollandse architectuur. U vindt hier de oudste wijnmakerij uit 1946 en de prachtige Karoo National Botanic Garden. Het plaatsje Robertson staat vooral bekend om zijn dessertwijnen en cognac alhoewel er ook nu vooraanstaande wijnmakerijen zich gevestigd hebben.Heeft u nog tijd bezoek dan McGregor, een Afrikaanse parel. Hier kunt u genieten van de Kaaps-Hollandse architectuur, stille straten, berglandschappen en de echte Afrikaanse zomer!

U zult vanavond op een boerderij, De Bos Guest Farm, overnachten waar men pecannoten cultiveerd. U zult heerlijk tussen de bergen en onder de bomen uw eerste nacht in uw camper hebben en hopelijk al genietend van een wijntje uit de omgeving. Er zijn geen power points maar er zijn barbeques en tevens kunt u gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken. Ook kunt u hier in het zwembad springen of wellicht wilt u dat liever doen in de Montagu 'warm water spa'. Op de Protea Farm wordt u per tractor naar het uitkijkpunt van de Langeberg gebergte gereden wat een unieke ervaring is. Of kunt u een wijnroute rijden in de omgeving, heerlijk relaxen op uw standplaats of uw benen strekken in Montagu, een historisch stadje met leuke restaurantjes en musea.

Dag 5: Oudtshoorn/Kleinplaas Holiday Resort/Camping 1 nacht
U bent nog steeds op de Route 62 (de 'Mountain Route') en dat wordt genieten van de Kleine Karoo. U rijdt door een reeks vruchtbare valleien en fraaie dorpjes met boomgaarden zoals Barrydale, Ladysmith en Calitzdorp maar tevens ervaart u de droge, serene weidse landschappen van de Kleine Karoo. Vergeet onderweg niet te stoppen en iets te drinken bij Ronnies Sex Shop. Dit zal een onvergetelijke ervaring worden! Bent u geinteresseerd in de Afrikaanse missieposten dan bent u in Amelienstein aan het goede adres. In Calitzdorp kunt u van de Victoriaanse architectuur genieten en/of door de Hennie Cloete Nature Garden slenteren. Tevens staat Calitzdorp bekend om zijn wereldberoemde port.

Op naar Oudtshoorn, met haar vele struisvogelboerderijen (ongeveer 400). Het is de voornaamste plaats in de Kleine Karoo en hoewel het er bloedheet kan worden in de zomer, kent de schoonheid van het landschap verschillende kanten. Oudtshoorn is een gezellig stadje met menige restaurantjes en winkeltjes. Tegenwoordig is het fokken van struisvogels nog steeds een bloeiende industrie. Diverse struisvogelboerderijen zijn open voor publiek en bent u een durfal, dan kunt u uw rijvaardigheid testen op de rug van s'werelds grootste vogel!

Ook vindt u hier de fascinerende Cango Caves, deze vormen slechts een klein deel van een enorm complex van druipsteengrotten onder de Swartbergen. Het is zeker de moeite waard om onder leiding van een gids een excursie van een uur hier te maken. Net buiten het centrum kunt u de Cango Wildlife Ranch bezoeken, wat als fokcentrum voor bedreigde dierensoorten is opgezet. U overnacht op Kleinplaas Holiday Resort, een gezellige 4 sterren stands met electriciteit dichtbij het centrum vanwaar u al uw uitstapjes kunt maken of wellicht wilt relaxen bij het zwembad.

Dag 6-7: Stormsrivier/Storms River Mouth Camping/Camping 2 nachten.
U kunt weer verder blijven genieten van de prachtige Route 62 en zo via het binnenland richting de kust naar uw volgende standplaats rijden in Stormsrivier. Uniondale, Joubertina en Kareedouw zijn interessante, bijzonder mooi gelegen plaatsjes die zeker een bezoek waard zijn.

In het schitterende Tsitsikama National Park kunt u genieten van de fantastische dramatische natuur aan de kust en heeft u een adreline overschot dan kunt u deze zeker kwijt tijdens de bungee jump van de Bloukrans Brug (125 m) boven de Bloukrans rivier. Het park strekt zich uit over een afstand van 65 km langs de kust, tussen het slaperige Nature's Valley en het plaatsje Stormsrivier. Het oerwoud herbergt een zeer gevarieerde flora en fauna.

LET OP: Onlangs zijn het Tsitsikamma National Park en Wilderness National park samengevoegd tot 1 park. De nieuwe naam is het Garden Route National Park. Waarschijnlijk zijn nog niet alle borden vervangen en staat het Tsitsikamma National Park nog gewoon aangegeven op de borden langs de weg.
U zult twee overnachtingen hebben in het Storms River Mouth Camp, dat binnen de grenzen van het park ligt. Het heeft alle basis faciliteiten en uw standplaats heeft electriciteit. In het park kunt u fantastisch zwemmen, snorkelen en wandelen. U moet zeker de korte wandeling maken van het kamp naar de hangbrug over de riviermonding. Wellicht ziet u een rob onder de brug zwemmen! Klimt u wat hoger dan wordt u hiervoor beloond met een fraai uitzicht over de omgeving vanuit de hoge rotsen. Of maak een dagtocht naar de voet van een kleine waterval. Voor de avontuurlijke reizigers bestaan diverse spannende excursies. Vraag ons naar de mogelijkheden. Reservering van te voren noodzakelijk.

Dag 8: Wilderness National Park/ Wilderness/Ebb and Flow South Camping/Camping 1 nacht
Het wordt tijd om een gedeelte van de beroemde Tuinroute te ontdekken. U heeft hiervoor alle tijd want u hoeft niet ver te rijden naar het Wilderness National Park waar uw standplaats met electriciteit en uitzicht op u staat te wachten.

Deze prachtige route brengt u via het gezellige plaatsje Knysna waar u zeker even moet stoppen. Niet alleen kunt u een cruise maken naar de beroemde Knysna Heads. Deze twee enorme oranje zandkliffen aan de monding van de geul zijn de reden waarom Knysna nooit een belangrijke havenstad is geworden, de toegang over zee was gewoon te gevaarlijk. Maar tevens kunt u heerlijk even winkelen, aan de waterfront genieten van uw wijntje en niet te vergeten de verse oesters uit de lagoon proeven. Houdt u liever van een biertje, bezoek dan de legendarische Mitchell's Brewery en proef dit goudgele water.

Wilderness is een klein levendig vakantieplaatsje. Prachtig gelegen aan zee en omringd door meren en een bosrijke omgeving. U kunt hier o.a. hiking tochten maken, kano varen en abseilen maar ook een romantische wandeling langs het prachtige strand is de moeite waard. Het Wilderness National Park met al haar prachtige wandelpaden omvat een aantal zoetwatermeren die verbonden zijn met de diverse zijrivieren van de Touws Rivier, die in de stad in zee uitmondt. Het is een prachtig natuurgebied en maakt dit een gevarieerde habitat voor een groot aantal vogelsoorten.

Tussen al deze natuurpracht zult u zeker weer van een goede nachtrust kunnen genieten

Dag 9: Swellendam/Swellendam Caravan Park/Camping 1 nacht
Het is een goed geasfalteerde weg richting Swellendam dus u kunt in een rustig tempo van de omgeving genieten. Vergeet onderweg niet te stoppen bij een van de Farmstalls (Blue Crane) en van de heerlijke 'Afrikaanse koffie met koek' te genieten en tevens wat zelfgemaakte lokale produkten in te slaan.

Het mooie historische plaatsje, Swellendam ligt aan de voet van de Langebergen en is de derde oudste nederzetting van Zuid Afrika, na Kaapstad en Stellenbosch. Het is een juweeltje van Kaaps-Hollandse architectuur. Er staan kerken, huizen en andere gebouwen in Kaaps-Hollandse stijl, waaronder het bijzonder fraaie gerechtshof (Drostdy). Tevens zijn er leuke winkeltjes en genoeg heerlijke restaurantjes. Op slechts 6 km ten zuiden van Swellendam ligt het Nationale Bontebokpark. Deze werd in 1931 opgericht en is een interessant natuurreservaat.

Het caravan park ligt dichtbij het centrum van Swellendam. Met een adembenemend uitzicht over de Langebergen voelt het alsof u zich buiten de stad bevindt. Uw standplaats heeft electriciteit. Geniet van de sfeer in dit gezellige plaatsje.

Dag 10-11: Onrus/Onrus Caravan Park/Camping 2 nachten
Er ligt weer een mooie route voor u klaar en dit keer richting de kust waar hopelijk de walvissen op u wachten. Na Riviersonderend neem de R326 richting Stanford/Hermanus en u kunt gaan genieten van de heuvelachtige omgeving met haar wijnboerderijen. Stanford is een gezellig artistiek plaatsje wat zeker de moeite waard is verder te verkennen. Houdt u van een biertje, bezoek dan de plaatselijke Birkenhead Bierbrouwerij voor een bierproeverij.

Heeft u ineens enorme trek in een Hollandse kroket, geen nood want aan het begin van Hermanus ligt Grotto Beach (staat klein aangegeven) met een prachtig lang strand en een gezellig terras om even bij te komen. Rijdt u door dan komt u in het gezellige centrum van Hermanus terecht, de grootste kustplaats in de streek Overberg.

Tussen juli en december kunt u hier van de walvissen komen genieten. Deze zwemmen dichtbij de kust en blijven in de baai. In het walvissenseizoen kunt u via ons een fantastische walvissentocht per boot boeken wat een unieke ervaring zal zijn!

Naast walvissen spotten kun je in Hermanus ook nog andere dingen doen zoals een boottocht maken, kajakken, shark cage diving (boek van te voren via ons), tandem paragliding, duiken, zeilen en paardrijden. Er zijn diverse kilometerslange, brede stranden waar je prima kunt zwemmen. Tevens is het heerlijk winkelen in het gezellige centrum met haar craft markets en kunt u gewoon de middag op een terrasje doorbrengen. Wat denkt u van lunchen in het centrum al uitkijkend op de baai waar u in het juiste seizoen de walvissen ziet liggen.

Langs de kust loopt het Hermanus Cliff Path dat helemaal doorloopt tot het einde van Hermanus. Vanaf dit klifpad, dat is uitgeroepen tot natuurreservaat, is het zicht op de zee en bergen spectaculair. Hier kunt u helemaal goed de walvissen spotten maar er zijn ook regelmatig dolfijnen te zien. Het is ook een uitstekende plaats om te vissen.

In Hermanus zijn 2 havens. De Old Harbour is na 1958 niet meer gebruikt en in 1970 tot nationaal monument verklaard. In het museum kunt u nog zien hoe het vroeger in Hermanus ging. Het museum is verdeeld in The Historical Old Fishing Harbour en Fishermen's Village. In de New Harbour zijn nog dagelijks de vissers te zien die hun vangst uitladen. Er is een viswinkel waar u verse vis, schelp- en schaaldieren kunt kopen. Ditz al prima smaken op uw braai vanavond bij uw camper.

Uw verblijft de komende 2 nachten in de Onrus Caravan Park wat net buiten Hermanus ligt. Dit is een prachtig aan de Atlantische Oceaan gelegen park waar u weer even kunt bijkomen van alle indrukken. U zult door het geluid van de golven in slaap gedommeld worden. Het heeft alle basis faciliteiten (electriciteit wordt apart berekend) en tevens een veilige natuurlijke 'tidal pool'. Het ligt in een gezellige klein plaatsje en zal een perfecte startplaats zijn van alle activiteiten die u de komende twee dagen kunt ondernemen.

Iets verder van Onrus ligt de adembenemende Hemel en Aarde Vallei met haar wijnboerderijen en heerlijke restaurants. U kunt er dus ook een culinair dagje van maken. Geniet van een heerlijke lunch met een fantastisch uitzicht en heerlijke wijn!

Dag 12-13: Simon's Town/Oatlands Holiday Village/Camping 2 nachten
Er zijn vele wegen die richting Simon's Town leiden en we zullen een aantal hoogtepunten voor u beschrijven. Aangezien u twee dagen op het Kaapse Schiereiland heeft, hoeft u zich niet te haasten en kunt u een ruime keuze maken uit alle bezienswaardigheden in en rondom Kaapstad, de moederstad van Zuid Afrika.

U kunt de R44 te volgen wat u via de mooie kustplaatjes zoals Betty's Bay, Pringle Bay en Rooijels naar een spectaculaire kustroute brengt. In Betty's Bay wat prachtig gelegen ligt tussen de Kogelbergen en Atlantische Oceaan, leven het hele jaar Afrikaanse pinguins in het wild (Stoney Point). Tijd voor koffie, bezoek dan Harold Porter, de botanische tuin, en geniet van het beroemde fijnbos van dit gebied. Bezoek het strand van Pringle Bay al uitkijkend op Kaap de Goede Hoop. En zo rijdt u verder via de spectaculaire kronkelige kustroute (R44), een concurrent van de Chapman's Peak Drive, waar u tot eind november van walvissen kunt genieten. En u kunt via Gordon's Bay de N2 snelweg weer opschieten richting Kaapstad.

U kunt een prachtige strandroute rijden via Muizenberg naar Simon's Town wat u via de achterkant van het township Khayelitsha leidt. Een groot gedeelte van de Zuid Afrikanen en immigranten leeft in townships. Men is gewend geraakt aan de cultuur van inventiviteit en uitbundigheid, maar het is een cultuur waar maar weinig bezoekers en blanke Zuid Afrikanen ooit kennis mee maken. Tegenwoordig zijn er georganiseerde township tours en u wordt door de bewoners met open armen ontvangen.

Na Muizenberg begint het Kaapse Schiereiland wat eindigt bij Kaap de Goede Hoop, maar dat zal een andere goede dagtrip zijn. U rijdt nu langs de Valsbaai kust naar de dorpjes St. James en Kalk Bay, met haar oude vissershaven en gezellige kunstenaarswinkeltjes en restaurantjes.

U overnacht uw laatste twee dagen in de Oatlands Holiday Village wat u welbekend is. Nu kunt u op uw gemak Kaapstad en omgeving verkennen en wellicht nog een wijntour maken in de Kaapse wijnlanden.

Meer tijd om een bezoek aan Robben Eiland te maken en/of de Tafelberg te beklimmen. Een bezoek aan de Cape Peninsula National Park die eindigt bij de Kaap de Goede Hoop is zeker aan te raden. Na een stevige klim of een korte rit met een tandradbaan komt u aan bij Cape Point en kijkt u uit over de oceaan. Het reservaat is een belangrijk rustgebied voor zeldzame hoefdieren, zoals de Bergzebra, Bontebok en de Elandantilope. Onderweg zult u zeker bavianen tegenkomen, voer deze niet en haal ze niet aan, het blijven wilde dieren. Houdt uw ramen gesloten want ze hebben altijd honger.

Met andere woorden u hoeft zich niet te vervelen!

Dag 14: Kaapstad/Camper depot
Helaas is uw laatste dag aangebroken, maak er nog een gezellige dag van en zorg dat u uw 'huis' voor 16.00 afleverd bij uw depot in Kaapstad. Wij hopen dat u ontzettend heeft genoten van Zuid Afrika en zien u graag terug om meer van dit fascinerende land te komen beleven. Wij wensen u een veilige vlucht naar huis.

Voor meer informatie klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten