woensdag 18 juli 2012

43 daagse Autorondreis: Overwinteren in Zuid-Afrika (reisnr. ER 322)

Heerlijk overwinteren in Zuid-Afrika!


U wordt van de luchthaven opgehaald in Kaapstad en naar Stellenbosch gebracht. Vanaf hier trekt u verder per huurauto langs plaatsen als Swellendam, Mosselbaai, Wilderness, Stormsrivier, Oyster Bay, Addo, Cradock, Graaff Reinet, de Rust, Calitzdorp, Montagu, Tulbagh en keert u uiteindelijk terug naar Kaapstad. U gaat vertoeven in historische Kaaps-Hollandse dorpen, verblijft aan de kust en bezoekt natuurlijk de in de nabije omgeving gelegen wildparken. Uw dagen zullen zich vullen met zwemmen, wandelen, musea bezoeken en natuurlijk golf. U verblijft 2 tot 6 nachten achtereen in 3 sterren (plus) accommodaties. Terwijl het winter is in Nederland zult u genieten van de Afrikaanse cuisine, de bijbehorende wijn, de Big 5 en natuurlijk de heerlijke Zuid-Afrikaanse zon.



Dag 1: Aankomst Kaapstad.
Bij aankomst op de luchthaven wordt u opgewacht door onze chauffeur en naar uw accommodatie in Stellenbosch gebracht. U blijft hier de komende 6 nachten op basis van logies en ontbijt.

Dag 2 - 6: Stellenbosch en omgeving
Na een ontspannen nachtrust en een heerlijk ontbijt wordt uw huurauto bezorgd (Toyota Corolla of gelijkwaardig). De huurauto is verzekerd op basis van een all inclusive plus verzekering, dit betekent: geen eigen risico, verzekering incl. glas-, banden- en bodem schade, 2 bestuurders gratis mee verzekerd, ongelimiteerde kilometers en incl. contractkosten. En dan is het tijd om de omgeving te verkennen.

Het oude dorpscentrum van Stellenbosch kunt u prima te voet verkennen. U kunt een bezoek brengen aan "Oom Samie se Winkel", het dorpsmuseum, één van de vele galerieën, of de craft market. Een kopje koffie op een terras met uitzicht op de Kaaps Hollandse geveltjes en u bent al plannen aan het maken voor de komende dagen, want er is zoveel te zien en te doen.
Golfen kunt u in de directe omgeving (minder dan 25 auto-minuten afstand) op Stellenbosch Golf Course, De Zalze (Spier), Devonvale, Somerset West Country Club, Erinvale Estate, Strand Golf Course en Paarl Golf Course. In de zomer periode is het raadzaam om 's ochtend vroeg te spelen, wij boeken graag op voorhand voor u een T -off time. Iets verder weg ligt Hermanus met 2 golfbanen en een gezellig centrum aan zee, als u besluit hiernaar toe te gaan, neem dan de prachtige kustroute op de heen- of terugreis.
Als fervente golfer vindt u het vast leuk om een kijkje in de keuken van Ernie Els te nemen en dat kan! Dat is dan wel letterlijk bedoeld... Zijn restaurant "The Big Easy" bevindt zich in de dorpstraat en zijn wijn-estate in de wijnlanden rond Stellenbosch, hier kunt u lunchen, wijnproeven en genieten van de prachtige wijnvallei. Wijn-estates, olijf - kaas- en wijnproeverijen, prachtige Kaaps-Hollandse wijnfarms met restaurants en picknick plaatsen, u gaat zich hier geen moment vervelen.
  
Dag 7 - 9: Swellendam
De dagen in Stellenbosch zitten erop, het is tijd om meer van Zuid-Afrika te gaan zien en oostwaarts te gaan. U gaat naar een ander historisch Kaaps Hollands stadje: Swellendam. Hier kunt u een bezoek brengen aan het Drosdy museum om meer te weten te komen over de Hollandse geschiedenis in de West-Kaap. Bezoek het naast Swellendam gelegen Bontebok Nationaal Park waar u de zeldzame bontebok, maar ook zebra, duiker en steenbok kunt tegenkomen. Hier kunt u wandelen en picknicken aan de Breede rivier.
Via Malgas kunt u naar Het De Hoop Nature Reserve gaan. Hier vertrekt nog één van de laatste hand gedreven pontjes over de Breede Rivier, dat u veilig naar de overkant zal brengen. Van juni tot november is het mogelijk om hier de walvissen van dicht bij spotten.
Het Marloth Nature reserve heeft een grote diversiteit aan vogels en planten, waaronder het wereldberoemde fynbos. Een begroeiing die alleen in Zuid-Afrika voorkomt. Waan u Julie Andrews, in 'the remake' van the Sound of Music, want daar doet deze omgeving u vast aan denken. Of ga naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika, Cape Agulhas waar de Indische en Atlantische oceaan elkaar ontmoeten. En breng een bezoek aan de vuurtoren, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft.
Swellendam heeft een 9 hole course aan de voet van de Langeberg Mountains.

Dag 10 - 11: Mosselbaai
U volgt de N2 naar Mosselbaai, de plaats waar in 1488 Bartelomeu Diaz aan wal kwam. U kunt hier een replica van zijn schip, wat deel uit maakt van het museum complex, bezoeken. Heerlijk naar het strand gaan of gewoon lekker relaxen bij uw accommodatie.
U bent aangekomen in de Gardenroute, waar een mild klimaat en de prachtige kust zorgen voor een aantal spectaculaire golfcourses. Eén daarvan is de prachtige Pinnacle Point golf course in Mossel Bay, een course van 4 km langs een adembenemende kustlijn met dramatische kliffen en uitgestrekte stranden of bij Mossel Bay golf Club.


Dag 12 - 15: Wilderness
U volgt de kustlijn en uw weg langs de gardenroute naar Wilderness. Dit is het 'Lake district" van Zuid-Afrika. Hier vindt u een reeks van zoet en zoutwatermeren met namen als Lake vlei, Rondevlei, Swartvlei en Groenvlei. Een gebied waar tal van vogels zich wanen in het paradijs en geef ze eens ongelijk! Wandel op het 8 km lange strand, neem de auto en rijdt de route over de Lakes road die uitkomt bij de Swartvlei of ga heerlijk paardrijden.
Bij George vindt u de Fancourt Golf courses waar er keuze is uit 4 verschillende courses. In Herolds Bay vindt u de Oubaai Golfcourse gelegen aan de kust. Simola Golf Course en Pezula zijn beiden dichterbij Knysna en dit zijn nog maar enkele golfcourses aan de Gardenroute.


Dag 16 - 17: Stormsrivier / Tsitsikamma
Via Knysna en Plettenberg Bay rijdt u naar Stormsrivier. Beide zijn leuke plaatsen om een bezoek aan te brengen. Het dorp Knysna met haar vele houtsnijwerken, de gezellige pier met terrasjes en winkeltjes of de lagune zijn hier de toeristische trekkers. Plett, zoals de Zuid-Afrikaners het noemen is een meer mondaine kustplaats en erg in trek tijdens de kerstvakantie door haar 'gouden stranden'. Vanaf hier kunt u ervoor kiezen om de kustroute of de hoger gelegen route door de Nature's Valley te nemen. Beide routes komen uit bij Stormsrivier, uw einddoel van vandaag. Hier vindt u het 65 km lange Tsitsikamma National Park. Een park met beboste ravijnen, lagune's, duinen, stranden. Kliffen en koraalriffen. Bij de monding van de Stormsrivier is het heerlijk zwemmen en snorkelen. Of maak een beginnetje aan het 41 km lange wandelpad; Ottertrail één van Zuid-Afrika's meest uitdagende en beroemdste wandeltochten. Toe aan een echte adrenaline stoot begeef u dan naar de Bloukransbrug voor een spectaculaire bungeejump, de hoogste ter wereld!


Dag 18 - 20: Oyster Bay
De laatste accommodatie van de Gardenroute komt in zicht. U gaat op weg richting Port Elizabeth, maar voor u deze auto industrie stad bereikt, heeft u de afslag naar de kust genomen. Heerlijk een paar dagen uitwaaien aan de kust en misschien nog wel even een balletje slaan op de golf course van St Francis Bay of de St Francis Links waar u een five star golf 'experience' ondergaat op 1 van de 10 beste Zuid-Afrikaanse Golf courses.


Dag 21 - 23: Addo
Vandaag is het een korte trip naar Addo. Hier gaat u natuurlijk het Addo Elephant Park bezoeken. Eens wemelde het van de olifanten in dit gebied, maar net na de Eerste Wereldoorlog waren er door uitroeiing van plaatselijke boeren nog maar 11 over. Deze werden met citrusvruchten naar het gebied gelokt waar ze nu leven en inmiddels is de familie uitgegroeid tot zo'n 450 giganten. Wij verzekeren u dat het een prachtig tafereel is als u ze tegenkomt, spelend en badderend aan de waterpoel. Naast olifanten vind u hier ook verschillende soorten bokken, buffel en zebra. Het naast gelegen Schotia Park is zeker een bezoek waard, hier kunt u bijvoorbeeld een namiddag gamedrive doen in open 4x4 met een ranger met als afsluiting een Afrikaanse braai. Zie voor meer informatie (D 031) onze dagtochten. (dagtocht niet inbegrepen en vooraf te reserveren om teleurstelling ter plaatse te voorkomen).

Dag 24 - 25: Cradock
Uw Zuid-Afrika toer gaat verder landinwaarts. U gaat naar Cradock ooit gesticht als een militaire buitenpost om de blanke kolonisten te beschermen tegen de Xhosa. Het eerste wat u zal opvallen zijn de torens van de Nederduitse gereformeerde kerken naar Europees voorbeeld! Het stadje kreeg bekendheid door de schrijfster Olive Schreiner, die hier haar boek schreef; 'An African Farm' en daarmee de racistische houding van haar blanke landgenoten beschreef. Haar huis kunt u bezoeken want dat is nu een museum. Verder is het Bergzebra National Park op 15 km afstand een mooi park. Ooit gesticht om de bergzebra tegen uitsterven te behoeden. Nu ziet u hier naast de zebra's ook springbokken, kudu's, caracal's en bavianen, boven u zou u de majestueuze zwarte arenden kunnen zien zweven op zoek naar een prooi.

Dag 26 - 27: Graaff Reinet
Vandaag gaat u ongeveer 120 km naar het westen. Naar Graaff Reinet: 'de parel van de Karoo'. Als u besluit via Nieu Bethesda te rijden breng hier dan even een bezoekje aan het 'Owl house'. Een raadselachtig huis, van de kunstenares Helen Martins, dat na haar zelfmoord in '92 een museum is geworden. Graaff Reinet is een plaats waar meer dan 200 gebouwen uitgeroepen zijn als nationaal monument. Waaronder de hele straat Stretch Court die in zijn geheel in 18e eeuwse glorie is gerestaureerd. U bent nu dus even terug in de tijd als u wandelt door deze oude straten. Nabij Graaf Reinet vindt u het Camdeboo National Park waar u wild kunt spotten. Ongeveer 14 km ten westen van de stad ligt de Valley of Desolation, een prachtig natuur gebied. Culinair gezien gaat u in de Karoo natuurlijk voor Karoo-lam of de struisvogel-filet.
Als het niet al te warm is kunt u natuurlijk ook even gaan golfen op de, 5 km buiten het dorp gelegen, 9 hole golfcourse van Graaff Reinet.

Dag 28 - 30: De Rust
Via de N9, Aberdeen en Willowmore komt u bij de afslag R341 naar De Rust. Kilometers maken in de Karoo door een uitgestrekt en droog gebied, waar schapen en windmolen voor afwisseling zorgen. U gaat een paar nachten doorbrengen in De Rust vanwaar u prachtige dagtochten kunt maken. De Meringspoort pass naar Prince Albert is zo'n prachtige tocht, waar tal van stopplaatsen zijn waar u bijvoorbeeld even heerlijk kunt picknicken bij een waterval. Als het weer het toelaat en u voldoende tijd heeft is het een prachtige, maar ook spectaculaire trip om de Swartberg Pass te rijden. Een tocht waar u nog lang over zult napraten. Oudtshoorn en één van haar struisvogelfarms bezoeken, de Cango Caves ontdekken of er gaan wijnproeven is een hele mooie dagtocht. En aangezien u zich al dagen in de 'zevende hemel' voelt is het misschien een uitdaging om naar "De Hell" te gaan!
In Oudtshoorn vindt u een 18 hole golfcourse en in Prince Albert is het mogelijk om 9 holes te lopen aan de voet van de Swartberg Pass.

Dag 31 - 32 Calitzdorp
De afgelopen dagen in De Rust tijd te kort gekomen? Vandaag gaat u via Oudtshoorn en de beroemde Route 62 naar Calitzdorp, u kunt dus nog een excursie inplannen op de weg ernaar toe. Calitzdorp is bekend om haar portwijnen. Als u een liefhebber bent moet u dus zeker hier ergens een proeverij gaan doen, keuze uit 4 bekende wijnhuizen. Net buiten Calitzdorp aan oostelijke zijde liggen de Hotsprings, een plek waar u even kunt genieten van warmwater baden. De spa is bekend om haar helende water; het zou goed zijn voor mensen met hoge bloeddruk, blauwe plekken en reumatische aandoeningen, maar het is vooral een plaats om te relaxen in het warme water wat hier opbubbelt uit Moeder Aarde.

Dag 33 - 35: Montagu
Via Ladismith en Barrydale, nog altijd op de Route 62 rijdt u naar Montagu. Een dorp met vele historische Victoriaanse huizen. Een plaats tussen wijnlanden, fruitboomgaarden en olijfbomen. De Avalon Springs warmwaterbaden, 3 km buiten het dorp, zijn open voor dag bezoekers. En de omgeving is prachtig om te wandelen of een tractor tocht te maken in de Langeberg Mountains. Montagu heeft een 9 holes golfcourse en het iets verderop gelegen Robertson heeft een 18 holes golfcourse.

Dag 36 - 38: Tulbagh
Er zijn altijd meerdere wegen die naar hetzelfde doel gaan. Vandaag is uw eindbestemming Tulbagh. De trip via de Rooihoogte pass, Matroosberg en Ceres gaat via de rustige, noordelijke kant en gaat u liever westelijk dan volgt u Robertson, Worcester, Wolseley naar karakteristiek Tulbagh. Beide mooie routes, de wijnliefhebber gaat natuurlijk door Robertson en doet nog ergens een proeverij! Tulbagh werd in 1967 door een aardbeving getroffen, maar werd in zijn geheel gerenoveerd in de oude oorspronkelijke stijl. Het museum, de kerk en de leuke eetgelegenheden zijn de publiekstrekkers van Tulbagh, net als overigens de prachtige rustgevende natuur en uitgestrekte wijnlanden. In de Tulbagh Valley kunt u olijvenfarms bezoeken om te zien hoe olijfolie gemaakt wordt. Bezoek op doordeweekse dagen een traditionele kaasboerderij of de Tulbagh 'dried fruit' farm, om te zien hoe het proces van fruit oogsten en drogen in zijn werk gaat. Net buiten Tulbagh op weg naar Ceres kunt u een Zipslide maken, 8 slides van totaal 1.4 km kabelbaan over rotsformaties en de rivier voor een adrenaline verhogend avontuur! Hier is overigens ook de golfcourse van Ceres, gelegen aan de voet van de Mitchells Pass. Eén van de mooiste 9 holes banen van de West-Kaap ligt in Citrusdal, aan de voet van de Cederberg Mountains en de oevers van de Olifants rivier. Het is een stukje rijden, maar iets om te overwegen.

Dag 39 - 42 Kaapstad
Hier begon en eindigt nu uw vakantie. En eind goed al goed zullen we maar zeggen, want Kaapstad is een prachtige afsluiting van een bezoek aan Zuid-Afrika. Het heeft echt te veel om op te noemen, maar we kunnen het toch niet laten om wat hoogtepunten te noemen: rijdt over de Chapmans Peak (als deze open is) nabij Houtbaai, of ga verder door naar Kaap de goede Hoop. Bezoek op de terug weg de pinguïns bij Simonstown. Neem de hop-on hop-off dubbeldeks-bus en bekijk in korte tijd de stad met al haar belangrijkste bezienswaardigheden. Green Market square met de Afrikaanse markt en het oude stadscentrum zijn heerlijke plekken om mensen gade te slaan vanaf een terras. Of verblijf aan de haven in het moderne Victoria en Alfred Waterfront, waar altijd life entertainment is en waar u in het Pakhuys nog vast een leuk souvenir vindt. Wilt u naar Robbeneiland dan raden we u aan om op voorhand een trip te boeken (wij regelen dat graag voor u) en bij mooi helder weer is een tocht met de kabelbaan naar Tafelberg een must!


In en om Kaapstad zijn meer dan 10 golfbanen, Clovelly in Fishhoek in de Silvermine Valley met uitzicht over de False Bay kustlijn, King David in Bellville met op de achtergrond Devil's Peak en de Tafelberg waardoor het minder last heeft van de 'south-easter' wind, Rondebosch Golf course wat een parkachtige uitstraling heeft en de Royal Cape Golf Club in Wijnberg opgericht in 1885 met smalle fairways zijn er maar een paar van..... Er is vast nog wel een ochtend waarin u vroeg kunt gaan spelen voor u weer naar Nederland vertrekt.

Dag 43 Einde van uw reis!
Deze prachtige reis is ten einde. Vandaag levert u uw huurauto in op de luchthaven en checkt u in voor uw terugvlucht naar Nederland. Hopelijk is de lente daar in aantocht....!

Klik hier voor infomatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten