dinsdag 15 november 2011

Soweto Township Tour - D 053


Tijdens deze Soweto Township Tour leert u onder begeleiding van een lokale gids over het verleden en over het hedendaagse leven in de bekendste township van Zuid-Afrika. U brengt o.a. een bezoek aan Constitution Hill, het Apartheids Museum, het Freedom Square, Nelson Mandela’s house en het Hector Pieterson Memorial.

Soweto
Soweto – South Western Townships – is eigenlijk een samentrekking van 38 verschillende townships en is de meest bekende krottenwijk van Zuid-Afrika. In 1904 kwamen de eerste mensen wonen in het gebied ten zuidwesten van Johannesburg. De echte groei vond echter plaats in de jaren vijftig en zestig. De Zuid-Afrikaanse apartheidsregering besloot destijds dat in Johannesburg alleen nog maar blanken mochten wonen. Zwarten, kleurlingen en Aziaten dienden te verhuizen naar de voor hun ‘ras’ bestemde townships. Deze wijken smolten in de volgende decennia samen tot de huidige stad Soweto met ruim vier miljoen inwoners en een oppervlakte van 135 km2. In Soweto worden alle elf officiĆ«le talen van Zuid- Afrika gesproken.


Vandaag de dag is de township een levendige mix van oude krottenwijken, nieuwe gerenoveerde straten met muziek en restaurants en Afrikaans straatleven. De township is ongetwijfeld het belangrijkste symbool van de Zuid-Afrikaanse apartheidsgeschiedenis. De opeenhoping van straatarme mijnwerkers, de segregatie, de vrijheidsstrijd: de Zuid-Afrikaanse politieke lijn heeft zich in Soweto voltrokken. Tijdens deze tour met uw gids komt deze geschiedenis vanzelf voorbij.

Dag programma:
Vandaag wordt u om 08:30 opgehaald bij uw accommodatie in/nabij Johannesburg. Hierna rijdt u langs het Nelson Mandela’s house in Lower Houghton en bezoekt u Constitution Hill. Constitution Hill is een bijzonder monument in het centrum van Johannesburg. Het voormalige fort laat het lot zien van mensen die in de jaren tussen de Boerenoorlog en het einde van het Apartheidsregime geleden hebben.

Via de Nelson Mandela brug en Braamfontein rijdt u langs het Museum Africa in Newtown naar het Apartheids Museum. Het Apartheids Museum is misschien wel het meest interessante en aangrijpende museum van heel Zuid-Afrika. Hier krijgt u een tour door de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid. Voordat u het museum binnen komt wordt u al geconfronteerd met de rassenscheiding. Op uw ticket staat “blankie” of “niet-blankie” en vervolgens heeft iedere groep een eigen ingang.

Na het bezoek aan het Apartheids Museum vervolgt u uw tour langs voetbalstadion Soccer City, waar een korte stop gemaakt wordt voor het maken van foto’s. Hierna rijdt u Soweto binnen en brengt uw gids u eerst naar Diepkloof, de rijke buitenwijk van Soweto.

Hierna volgt een korte stop bij de Baragwanath Taxi standplaats. Hier heeft u een goed uitzicht op het Baragwanath ziekenhuis, het grootste ziekenhuis ter wereld. Het ziekenhuis was oorspronkelijk bestemd voor herstellende Britse soldaten. In 1997 veranderde de naam van het ziekenhuis in Chris Hani-Baragwanath Hospital, om eer te betonen aan Chris Hani, de politieke leider van het African National Congress die in in 1993 door blanke extremisten werd neergeschoten.

Hierna stopt uw gids bij een van de shacks en gaat u te voet verder door de sloppenwijk. U krijgt zo een goed beeld van het dagelijks leven van de mensen in de sloppenwijk. Omdat uw gids de township goed kent is deze wandeling volkomen veilig.

De tour vervolgt langs de Soweto Campus van de University of Johannesburg. U kunt de fraai beschilderde koeltorens van de oude elektriciteitscentrale, die Johannesburg vroeger van stroom voorzag, van dichtbij bekijken. Ook rijdt u langs Maponya Mall, de grootste shopping mall van Soweto.

De volgende stop is bij Kliptown, hier bezoekt u het Freedom Square waar op 25 juni 1955 de Freedom Charter werd verklaard. Hierna rijdt u langs Regina Mundi, een katholieke kerk gebruikt voor politieke bijeenkomsten in de tijd van de Apartheid en het Nancefield hostel naar het “Beverly Hills” van Soweto, Phefeni. U rijdt ook langs het huis van Winnie Mandela.

Na alle bijzondere indrukken van deze morgen is het tijd voor een welverdiende lunch in een typisch Afrikaans restaurant (drankjes niet inbegrepen).

Na de lunch maakt u een wandeling door Vilakazi Street, de meest bekende straat van Soweto, waar zowel Nelson Mandela als Desmond Tutu hebben gewoond. Hier bezoekt u ook het Nelson Mandela’s house.


De laatste stop van uw tour is bij het Hector Pieterson Memorial. Het Hector Pieterson Memorial is vernoemd naar het eerste slachtoffer van de opstand in 1976. Tijdens een protestmars van duizenden kinderen werd geprotesteerd tegen het exclusieve gebruik van Afrikaans op scholen. De veiligheidspolitie probeerde de massa uiteen te drijven met traangas. Toen dat niet lukte werd er geschoten. De foto van de doodgeschoten 12-jarige Hector Pieterson - in de armen van een medescholier - ging de wereld over en werd het symbool van de strijd tegen apartheid.

Na deze interessante en indrukwekkende dag vol cultuur en geschiedenis wordt u rond 17:00 terug gebracht naar uw accommodatie.

Voor meer informatie over prijzen, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten